Zobni vsadki oz. implantati – kaj je to?

Zobni vsadki oz. zobni implantati so 'vijaki', ki so podobni zobnim koreninam in služijo kot njihov nadomestek. Narejeni so iz biokompatibilnih kovin ali iz porcelana. Zobni vsadki se popolnoma zrastejo s kostjo čeljusti.

 

Zobni vsadkiZobni implantati

 

Zakaj se zobni vsadki pravzaprav uporabljajo?

 • S pomočjo zobnega implantata nadomestimo zdrav zob brez brušenja sosednjih zob.
 • Zobni implantat nudi več udobja pri govoru.
 • Nadomestitev manjkajočega zoba z zobnim implantatom je dolgotrajna, hkrati pa tudi estetsko najugodnejša rešitev.
 • Zobne proteze, ki so podprte z zobnimi implantati, so stabilnejše ter ne motijo govora.

 

Kdaj zobne vsadke uporabimo? 

Zobne vsadke lahko uporabimo v primeru:

 • nadomeščanja enega zoba,
 • nadomeščanja večjega števila zob,
 • nadomeščanja vseh zob (lahko se odločimo za fiksno ali snemljivo rešitev).

 

Kako poteka vstavitev zobnih vsadkov? 

Postopek vstavitve zobnega implantata poteka v petih korakih:

 1. Pregled in načrt
 2. Vstavitev implantata
 3. Celjenje
 4. Izdelava protetičnega izdelka
 5. Vstavitev prevleke

 

Zobni implantatiZobni vsadki

 

Najprej je potrebno opraviti klinični pregled. Zobozdravnik bo nato na podlagi pregleda in s pomočjo rentgenskih posnetkov napravil načrt za vstavitev zobnih implantatov. Sama implantacija poteka pod lokalno anestezijo. Poseg je neboleč. Zobozdravnik bo najprej odmaknil sluznico in tkivo, nato pa bo pripravil kostno ležišče in vanj privil vsadek. V kolikor je potrebno, bo zobozdravnik v tem koraku hkrati dogradil tudi kost. Sluznica se nato zašije.
Celjenje traja od 6 tednov do nekaj mesecev – odvisno od posameznika. Celjenje se uspešno zaključi, ko se vsadek trdno poveže s kostjo. Šivi se odstranijo po enem tednu. Potrebno je skrbeti za dobro ustno higieno na predelu vsadka, hkrati pa moramo biti previdni, da območja s pretrdim ščetkanjem ne poškodujemo.
V obdobju celjenja se izdela prevleka, ki je narejena individualno za vsakega posameznika. Prevleko namestimo, ko je zobni implantat dobro priraščen na kost – rečemo, da je osteointegriran. Zdravljenje je s tem končano.

 

Kakšna je cena zobnih implantatov?

Cena zobnih implantatov je seveda v prvi vrsti odvisna od števila implantatov, ki jih potrebujemo. Nadalje je cena zobnega implantata odvisna od materiala iz katerega sestoji.
V našem zobozdravstvu vam ponujamo kvalitetno oskrbo vaših zob. Kakovost zobnih implantatov je visoka, cene pa so nizke. Naročite se lahko na telefonski številki ali po e-mail naslovu. Oboje najdete na spletni strani našega estetskega zobozdravstva. Ob prihodu vas bo pričakal prijazen zobozdravnik, ki vam bo razložil postopek, povprašate pa ga lahko tudi o cenah zobnih implantatov. Usluga, ki jo ponujamo je kvalitetna, zdravniško osebje pa je zelo prijazno in rade volje vam bo razložilo potek različnih postopkov in vam pomagalo premagati morebiten strah pred zobozdravniki.