Zobni kamen

Zobni kamen je obloga, ki nastaja na zobeh

Zobni kamen je obloga, ki sestoji iz oborine kalcija in fosfata in nastane na zobeh. Zobni kamen nastane iz plaka, ki se počasi mineralizira. Plak sestoji iz bakterijskih oblog, ki na zobu začnejo nastajati že 30 minut po tem, ko smo si zobe umili. Hitrost nastajanja zobnega kamna je odvisna od vsakega posameznika in od sestave njegove sline, dokazano pa je, da začne zobni kamen nastajati 72 ur po zadnjem pranju zob.

 

Kje nastaja zobni kamen?

Zobni kamen nastaja na površini zob, najpogosteje na notranji strani spodnjih sekalcev ter na zunanji strani zgornjih kočnikov. Nastaja pa tudi pod dlesnijo, kjer ga z zobno ščetko ne moremo odstraniti, ta je trdovratnejši in temnejše barve.

 

Kako odstranjujemo zobni kamen?

Zobnega kamna ne moremo odstraniti sami, potreben bo obisk pri zobozdravniku. Zobozdravnik bo zobni kamen odstranil najprej z profesionalno ultrazvočno konico, potem pa še s peskanjem oz. poliranjem. Zobni kamen, ki se je nabral pod dlesnijo, bo zobozdravnik odstranil z ultrazvokom ali s postopkom luščenja in glajenja korenin.

 

Kaj se zgodi, če zobnega kamna ne odstranjujemo?

Odstranjevanje zobnega kamnaZobni kamen povzroča:
• vnete , krvaveče in otekle dlesni,
• majavost in izgubo zob,
• paradontalno boleznijo,
• odmikanje dlesni,
• tanjšanje čeljustne kosti.

 

Cena odstranjevanja zobnega kamna

Cena odstranjevanja zobnega kamna se navadno giblje med 50 in 100eur. Cena odstranjevanja zobnega kamna je odvisna tudi od tega, ali moramo za odstranitev uporabiti še poliranje ali tudi peskanje zob. Obiščite nas v naši ordinaciji, kjer vas bo pričakala prijazna ekipa zobnih strokovnjakov, ki jih lahko natančneje povprašate o ceni odstranjevanja zobnega kamna.

 

Preventiva

Proti zobnemu kamnu lahko ukrepamo tudi sami in sicer s sprotnim in temeljitim odstranjevanjem zobnih oblog, še preden se le-te spremenijo v kamen.

 

V našem zobozdravstvu ponujamo tudi druge zobozdravstvene storitve

V naši zobozdravstveni ambulanti vam zraven odstranjevanja zobnih oblog ponujamo tudi druge zobozdravstvene storitve. Zelo veliko je povpraševanje po beli zalivki. Bela zalivka je kvalitetnejša in odpornejša od sive zalivke, saj se kemično zraste z zobom. Pri namestitvi bele zalivke je potrebno odstaniti le gnili del zoba, medtem ko je pri namestitvi sive amalgamske plombe potrebno odstraniti tudi dobršen del zdravega zoba, da lahko zalivko fiksiramo v zob. Bele plombe so prav tako neobčutljive na spreminjanje toplote, tako da zob ne bo občutljiv na toplo oz. hladno.
Naročite se lahko po telefonu ali po e-pošti. V primeru vprašanj in dvomov vam bomo nanje odgovorili in vas na poseg že pred njim poskušali čim bolje pripraviti. Ob rezervacije termina se lahko natančneje pogovorimo tudi o ceni odstranjevanja zobnega kamna.